Skupinska terapijaSkupinska terapija je namenjena posameznikom, ki bi radi izboljšali svojo sposobnost spopadanja s težavami in problemi v vsakodnevnem življenju. Posameznik v varnem okolju ob prisotnosti terapevta in ostalih udeležencev s podobnimi izkušnjami prepoznava in razrešuje svoje vzorce vedenja, mišljenja in čustvovanja. Preko medosebnih interakcij in spodbude ostalih udeležencev ter ob skrbi  terapevta za varnost in strukturo, skupina spodbuja osebnostni razvoj vseh udeležencev in je za posameznika vir podpore in pomoči.

 

Skupinska terapija za posameznike z izkušnjo spolne zlorabe

 

Spolna zloraba je travmatični dogodek, ki pušča posledice v odraslem življenju posameznika. Tudi če jo je "pometel pod preprogo", se bo vanjo pričel prej ali slej začel spotikati, saj občutja, ki niso razrešena, ostajajo v posamezniku in se lahko manifestirajo v različne simptome (težave v partnerskih odnosih, na delu, občutja neprimernosti, nesposobnosti, nevrednosti, umazanosti, krivde, sramu, samopoškodbe, motnje hranjenja, zloraba drog in alkohola).

Neredko se posameznik tolaži s tem, da ni šlo za posilstvo, da je prišlo do neprimernega  dotika »samo« enkrat in da zato ne more imeti posledic, kar pa žal ne drži. Izpod preproge tako prične uhajati »prah«, ki zastruplja posameznikovo počutje, tako da posameznik ne zmore več doživljati veselja in biti resnično živ in sproščen. Žal je preteklosti tista,  katere se ne da spremeniti, lahko pa se posameznik osvobodi vezi, s katerimi je privezan na preteklost in si dovoli narediti lepšo prihodnost.

 

Komu je skupina namenjena?

 

Polnoletnim moškim in ženskam, ki so bili v preteklosti žrtve spolne zlorabe. Da je nekdo bil spolno zlorabljen, ni nujno, da je sploh prišlo do telesnega kontakta kot npr. otipavanje, poljubljanje, poskus penetracije in posilstva, temveč je lahko do spolne zlorabe prišlo tudi brez telesnega kontakta npr. razkazovanje genitalij, žaljivi in neprimerni komentarji o otrokovem telesu in spolnosti, kazanje pornografije, virtualna zloraba, opazovanje otroka med kopanjem, preoblačenjem, fotografiranje,...

 

 

Termin: oktober 2020 - junij 2021.

Kraj: Družinski inštitut Bližina, Vodnikova ulica 11, 3000 Celje

Število udeležencev: 6 (manjše število zaradi omogočanja varnostne razdalje in preprečevanje z okužbo COVID-19)


 

Prijave zbiramo do septembra 2020. Predhodno je potreben individualni razgovor s terapevtko, ki vodi skupino.