Težave s taščo

 

»...imam težave s taščo. Vtika se, kritizira,....mož pa pravi, da naj ne bom tako občutljiva in da naj ženske že enkrat damo mir...«

 

Spoštovani. Prav gotovo ni prijetno imeti težave s taščo, še bolj pa verjetno boli, da vas mož v tem ne razume in ste v tej zadevi ostala sama oz. ste kar malo prizadeti, ko vam reče, da ste preobčuljivi. Vi se s taščo ne bi imeli kaj kregati, če bi moški 'odigrali' svojo vlogo. Kje pa sta tukaj tast in vaš mož? Zato morda nekaj temeljnih smernic za urejanje odnosov v odnosu s starši oz. taščo in tastom:

 

S taščo vse ureja sin. S taščo ne načenjajte konfliktnih tem, ampak te stvari naj uredi vaš mož, njen sin. Skratka, po krvni liniji. Vi s taščo niste nobenega problema 'pridelali', in ga zato tudi razrešiti ne morete. Je že res, da lahko njo moti, ker ste v družino prinesli nov svež veter, da se morda ob tem počuti ogroženo, vendar je to bolj vprašanje za tasta, zakaj ne uspe pomiriti svoje žene, da je v redu, da je kljub letom čisto prijetna žena in gospa. Morda jo moti, ker ste presekali navezo med njo in sinom, z edinimi moškim, s katerim se je lahko še pogovarjala, vendar je v naravi zapisano, da otroci gredo od doma in spet je to vprašanje za tasta, zakaj se z njim ne more pogovarjati. Skratka, ko ni moških ali mencajo, potem pride do konflikta med taščo in snaho.

 

Vse boste morali povedati možu. Naj bo to zanj prijetno ali neprijetno. Ker ko govorite o tem, kako se počutite ob tašči, dejansko nevede lahko govorite o podobnih občutjih, kakor jih je imel vaš mož imel ob mami, pa si tega ni upal priznati ali pa je že pozabil. Zanimivo vprašanje je zakaj si je vaš mož izbral ravno tako ženo, ki je mama ne more sprejeti?

 

Mož se noče pogovarjati. Tukaj pa že tvegamo partnerski konflikt. Ker je mož, se bo moral pogovarjati z vami, kar pa je zanj, morda tudi za vas, zelo tvegano in ranljivo. Posebej, če je tema pogovora sin – mama. Zato ne govorimo o konfliktu s taščo, temveč je za vsakimi konfliktom s taščo v ozadju konflikt z možem. Namreč bolj 'varno' se je kregati s taščo, pustiti, da se kregata žena in mama, kot pa pustiti, da si resnično prideva blizu, kot mož in žena. Namreč, najbolj preprosto bi bilo, če bi sin povedal mami, kaj sme in kaj ne, vendar kakšno ceno bi s tem plačal? Lahko bi se prekinil stik z mamo in bi ga zavračala in se pritoževala nad njim. S tako nepovezanostjo z mamo in morda krivdo, ki jo mama lahko nevede naloži sinu, pa je sinu težko živeti. Zato se naj raje snaha opeče.  

 

Ljubosumje. Pogosto je tako, da so tasti veliko bolj navdušeni nad snahami kot pa tašče. Posebeje takrat, ko v snahi vidijo vse tisto, kar so pri ženi pogrešali. Zdelo se jim bo, da se da s snaho veliko lažje pogovarjati, kot pa z ženo. In kako boleče je za tašče, ko to ugotovijo. Vendar namesto, da bi 'obračunale' z možmi, se lotijo snah.

 

Tašča je tudi babica. Zato je pomembno, da se ta odnos razreši, ker to je babica od vaših otrok, do katere morajo imeti dostop. Zato si je treba vzeti čas za  umirjen pogovor z možem, kjer ne bo obtožb, temveč da si povesta kaj doživljata. Na ta način se bosta bolj povezala. Ugotovila bosta, da se znova lahko približata drug drugemu kot v začetku v vajine zveze, ko sta se toliko pogovarjala. Trenutni konflikt pa je samo znak, da vajin odnos čaka in hrepeni po večji bližini med vama.

 

 

Drago Jerebic,

zakonski in družinski psihoterapevt

 

(objavljeno v Novem tedniku)